zondag 1 februari 2009

# 22 Bibliotheek 2.0

Als mosterd na de maaltijd vandaag mijn laatste twee blogjes terwijl mijn certificaat reeds in handen is! Met dank aan de organisatoren voor een zinvolle bijeenkomst met jummie én mooie taart! Lang leve Flickr.

Eén van de belangrijkste momenten tijdens de feestelijke afsluiting was het besef dat het NIET om de 23 dingen ging... Huh?
Ja, die 23 dingen, de web 2.0 toepassingen die gaandeweg de revue gepasseerd zijn, zijn wel handig om te kennen en om ze te kunnen gebruiken maar ze zijn niet de kern. Het zijn gebruiksvoorwerpen, tools om de diepere gedachte erachter uit te kunnen voeren. Het idee is dat je als bibliotheek iets zult moeten met de veranderingen in de maatschappij om je heen! Het gaat om een gedragsverandering in de bibliotheek. En dat is precies waar dit blogje over gaat.

Veranderingen
De wereld verandert in razend tempo om ons heen, of je dat nou leuk vindt of niet. Fact of life. De afgelopen eeuw nemen de veranderingen met een soort warp speed toe, de veranderingen op gebied van communicatie, internet en informatietechnologie zijn bijna niet bij te benen. In deze wereld houdt de bibliotheek tot op heden als ouderwets bolwerk stand, in een bibliotheek heb je van oudsher toegang tot informatiebronnen, lees: boeken! Maar die informatiebronnen zijn inmiddels meer dan alleen boeken, er zijn vele wegen die naar content leiden!

Informatie en Bibliotheek Manifest
Er zijn veel mensen die daar over nadenken in relatie tot de bibliotheek; wat moet de bibliotheek met al deze veranderingen? Wat gebeurt er als ze niet mee verandert? Welke weg moet de bibliotheek inslaan? Van alle informatie die 23 dingen hierover geeft vond ik die van Oriënt Express zeer toegankelijk, dank voor de samenvatting! Samen met het manifest van Laura Cohen en Kees Hamann komt het hierop neer:
* betrek de gebruiker wanneer je nieuwe producten en diensten ontwikkelt, maak het met elkaar.
* gebruik web 2.0 tools als middel om je doel te bereiken, niet als doel op zich.
* gebruik technologie wanneer het iets toevoegt, niet als doel op zich.
* wees een trendspotter en speel er snel op in.
* bibliotheek = gebruiker toegang tot content bieden.
* wacht niet tot iets geheel doordacht en ontwikkeld is, begin en pas aan wanneer nodig!
Al deze punten spreken me wel aan, op BibliotheekPlaza 2008 de Amerikaan Paul Holdengräber horen zeggen: "Don't ask for permission, just ask for forgiveness". En hij zei ook: "Libraries are about ideas, not about books". Ik denk dat hij gelijk heeft, je moet wellicht gewoon proberen, uit proberen en zien waar je komt. Zelf ben ik namelijk conservatiever dan ik dacht; ik hecht aan boeken en wil alles graag eerst uitdenken. En met mij velen in de bibliotheek denk ik. We zijn zelden tot nooit vooruitlopers, bijna altijd volgers. Blij te weten dat er naar aanleiding van deze cursus energie is gegenereerd, positieve energie die omgezet moet worden in daden, die gaandeweg aangepast kunnen worden.

Bibliotheek 2.0
De bibliotheek zal dus meer web 2.0 moeten worden, een soort Bibliotheek 2.0. Een plek waar gebruikers zelf meedoen en bepalen wat er gebeurt, ze aangeven wat ze van de bibliotheek verwachten en dat die daarop inspeelt. De oude bibliotheek met alleen boeken is niet meer...
In dat kader zijn ook web 2.0 toepassingen voor bibliotheekmedewerkers in het leven geroepen zoals de community site Bibliotheek 2.0. Deze leuke site heeft prima potenties maar ik heb er één probleem mee. Het is teveel. Ik ben inmiddels lid van zoveel sites (zie ding 19) en heb via Netvibes zoveel bij te lezen... Zoals je op mijn sites kunt zien is de activiteit steeds minder. Grote kunst is dus om wellicht je te beperken tot één ding en dat goed te doen.

Communicatie
Uiteindelijk draait natuurlijk alles om communicatie. Over het delen van ideeën en gedachten en proberen tot synergie te komen. Ondanks alle geweldige toepassingen die ik gaandeweg geleerd heb, gaat er voor mij niets boven live contact, face-to-face. In dat kader wil ik jullie het práchtige filmpje daarover (dank aan Hyacinth!) niet onthouden! Leg alles even een kwartiertje stil (juist heel zinvol in de drukte waarin we onszelf begeven, is mijn ervaring!); kijk, huil, geniet en SMILE!!!

4 opmerkingen:

Con zei

Wat is dit een geweldig filmpje het Lot! kunnen we gebruiken bij de trainingen 'ontvangen van groepen'. Over het effect van je eigen houding!!1

LotDes zei

Ja, briljant filmpje niet? Ik werd er serieus emotioneel van!
Goed idee om bij de training te gebruiken!
Tot vanavond!

Unknown zei

In London is de bibliotheek gereorganiseerd en zijn een aantal jaren geleden in druk bezochte gebieden (winkelcentra) filialen geopend onder de naam Ideastore. Een combinatie tussen de bibliotheek, internetcentra en life-long learningcenters. Ze worden gerund door vooral jonge medewerkers en het loopt enorm goed. Op één functie solliciteerde zo'n 1000 mensen. Sommigen van hen hadden niet eens door dat ze op een bibliotheekfunctie solliciteerde. I't about idea's dummy! ;-)

OORKAMERS zei

Weer een kwartier van mijn leven weg.

Maar ik heb wel gelachen!

En genoten.

Glimgroet, Jeroen